Baking Soda

Baking soda (natriumbicarbonaat) staat ook wel bekend als natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500.

De Baking soda is iets anders als de gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat). De schoonmaak soda kan namelijk niet gebruikt worden om me te bakken. Baking soda kun je wel gebruiken om mee te bakken en daarnaast kun je het voor nog veel meer doeleinden gebruiken. Zie de lijst hieronder, er is echter nog veel meer mee mogelijk. Dus aanvullingen zijn altijd welkom.

Belangrijk om te weten is dat het niet geschikt is voor gebruik op aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook zeer goed te gebruiken voor de persoonlijke verzorging. Hieronder dus een lijst met allerlei toepassingen voor Baking Soda.

 

Badkamer & Toilet

Badkamer: Baking Soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje Baking Soda op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven.

Toilet: Strooi 1 koffiekopje Baking Soda in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.

Douchegordijn: Strooi Baking Soda op een spons en maak het gordijn schoon, afspoelen met water.

Tandenborstels schoonmaken: Meng een 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid Baking Soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.

 

Keuken

Potten, pannen & bakvormen: Maak ze schoon door de Baking soda op een natte spons of doekje te strooien, naspoelen met water.

Vloer: Los 1/2 kopje op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Naspoelen met schoon water. Niet geschikt voor houten vloeren in de was!

Magnetron & oven: Strooi een beetje op een natte spons of doekje en maak schoon, goed afspoelen met water.

Koffie- en theeaanslag: Dit verwijder je makkelijk met wat Baking Soda en water. Goed schoonmaken en naspoelen.

Afvoerputje: Voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer met een 1/2 koffiekopje in het afvoerputje en giet er kokend water of 1/2 kopje azijn overheen.

Koelkast: Plaats een flinke hoeveelheid Baking Soda in een bakje achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang deze hoeveelheid iedere maand met nieuw en gebruik de oude om de wc of iets dergelijks mee schoon te maken.

Snijplank: Haal geurtjes uit een snijplank door er wat Baking Soda op te strooien, even goed schrobben en afspoelen.

Prullenbak: Strooi het op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen.

Zilverpoets: Maak een pasta van 3 eetlepels Baking Soda en 1 eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.

Groente & fruit wassen: Baking Soda over groente en/of fruit strooien, scrubben en afspoelen met koud water.

 

Kleding/slaapkamer/woonkamer

Was: Voor extra waskracht kun je een 1/2 kopje bij de was doen om vloeibaar wasmiddel nog beter te laten werken. Je was wordt schoner, frisser en stralender!

Luiers: In een emmertje voorwassen met 1/2 koffiekopje en warm water. Natuurlijk werkt dit alleen met wasbare luiers. Het is wat extra werk, maar het gebruik van wasbare luiers scheelt wel weer in de portemonnee en flink wat afval

Bloedvlek: Maak verse bloedvlekken gelijk schoon met koud water en laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak met koud water en Baking Soda (daarna gewoon wassen op de hand of in de wasmachine).

Vloerbedekking/vloerkleed: Bestrooi de vloerbedekking of het kleed met Baking Soda en laat het een nacht liggen. Veeg de volgende ochtend het meeste soda weg en zuig de rest op met de stofzuiger.

Kledingkast: Plaats een bakje Baking Soda in je kledingkast voor een frisse geur, vervang dit om iedere maand en gebruik het oude om de toilet of iets dergelijks schoon te maken.

Matras: Fris je matras op door er wat Baking Soda op te strooien en het een paar uur te laten zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger.

Gympen/sneakers: Strooi Baking Soda in je schoenen wanneer je ze niet gebruikt en schud het eruit wanneer je ze weer aantrekt.

Knuffels: Om knuffels van kinderen (die niet in de was mogen) op te frissen bestrooi je ze met Baking Soda, na 15 min of langer veeg of zuig je het eraf.

Luchtverfrisser: Meng Baking Soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats ze door het huis heen.

 

Persoonlijke verzorging

Deodorant: Je kan er ook een Deodorant mee maken.

Haar wassen: Meng 1 eetlepel Baking Soda met 1 koffiekopje water en giet het over je hoofd als shampoo (bijvoorbeeld tijdens het douchen). Goed inmasseren, 1 minuut in laten trekken en uitspoelen. Gebruik hierna eventueel een beetje azijn in plaats van conditioner om je haar glad en glanzend te maken!

Gezichtsscrub: Maak een pasta van drie delen Baking Soda en één deel water. Scrub hiermee met zacht draaiende bewegingen je gezicht, afspoelen met water. Zelf een maskertje maken kan natuurlijk ook.

Tandpasta: Maak je eigen tandpasta met dit makkelijke recept.

Mondspoelmiddel: Meng een beetje Baking Soda in een glas water en gorgel hiermee voor een frisse adem.

Verbrande huid door de zon: Meng Baking Soda met wat water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.

Waterpokken: Voeg een half koffiekopje toe aan een lauwwarm bad om het jeuken te verlichten.

 

Huisdieren

Kattenbak: Tegen vieze luchtjes in de kattenbak bedek je de onderkant van de kattenbak met Baking Soda en daarna vul je de kattenbak zoals gewoonlijk met kattengrit.

Huisdieren: Borstel de vacht van een hond of kat met wat Baking Soda om vieze luchtjes te verwijderen.

 

Tuin/planten/buiten

Bloemen: Voeg een theelepel Baking Soda toe aan een vaas met snijbloemen, dan blijven ze langer mooi.

IJs smelten: In plaats van zout kun je ook Baking Soda gebruiken om de stoep ijsvrij te houden.

Onkruid: Strooi pure Baking Soda in de voegen tussen tegels / stenen op een patio of pad en het doodt de kleine onkruidplantjes en het voorkomt dat er nieuwe groeien.

Vieze handen na tuinieren: Strooi een beetje Baking Soda op natte handen en wrijf ze schoon, hierna afspoelen.

Auto: Onaangename geurtjes in auto’s komen meestal van gestoffeerde autostoelen. Bestrooi de stoelen met Baking Soda, wacht minstens 15 min en zuig het met een stofzuiger op.

Overig

Klei maken voor kinderen: Meng 1 kopje Baking Soda met 1/2 kopje maizena in een pannetje, gebruik je handen om ervoor te zorgen dat het goed is vermengd en er dus geen klontjes in zitten. Voeg 3/4 kopje water toe en zet het pannetje op een middel hoog vuur en blijf roeren. Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken haal je het pannetje van het vuur. Wanneer het afgekoeld is kan je het tot een soepel deeg kneden.

Stickerverwijderaar: Meng water met Baking Soda tot een pasta en wrijf het op lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.

 

Kortom, een echte alleskunner in en om het huis. Haal dus vooral een groot pak Baking Soda in huis, want je bent er zo doorheen!

 

Koel en droog bewaren.

En let op: Altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren bewaren!